Zamesite sa vodom i malo soli pola kile brašna, tako da dobilete čvrsto
glatko testo. Isecite testo u komade toliko krupne da kad ih tanko
razvijete prekriju dno tepsije. Te listove propecite na ugrejanoj ploči
na štednjaku (misli se na šporet na drva) da očvrsnu i da se ovde onde
potklobuče.
U dubokoj činiji razmutite deset jaja, i u njih umešajte sir, kajmak, masnoću i mleko.
Uzmite sada tepsiju, podmažite joj dno maslom ili uljem pa stavite red
kora, a preko kore razmažite mućenicu. Slažite dok imate materijala.
Gornju koru poprskajte komadićima masla. Stavite u rernu koju ste
prethodno zagrejali na 200 stepeni i pecite dok se gornja kora ne
pozlati.
Ovo
je zaista stari recept za gibanicu, i verovatno nigde više domaćice ne
prave same kore za gibanicu. Ipak želeli smo da vam pokažemo kako se to
radilo nekad. Ako ste avanturista možete pokušati i ovako da napravite
kore. Ako preko ringle električnog štednjaka stavite, na dole okrenut
teflonski pleh, a rernu uključite na srednju temperaturu, možete na
površini pleha peći kore, kako za gibanicu tako i za rozen |
Нема коментара:
Постави коментар