Странице

субота, 9. јун 2012.

GIBANICA NA STARINSKI NAČIN


GIBANICA
(na starinski način)


za testo:
  • 1/2 kg brašna
  • 2 dl vode
  • malo soli

  • za mućenicu:
  • 10 jaja
  • 250 gr mladog sira
  • 125 gr neslana kajmaka
  • 125 gr masti ili masla
  • 1/8 l mleka
  • Zamesite sa vodom i malo soli pola kile brašna, tako da dobilete čvrsto glatko testo. Isecite testo u komade toliko krupne da kad ih tanko razvijete prekriju dno tepsije. Te listove propecite na ugrejanoj ploči na štednjaku (misli se na šporet na drva) da očvrsnu i da se ovde onde potklobuče.
    U dubokoj činiji razmutite deset jaja, i u njih umešajte sir, kajmak, masnoću i mleko.


             
    Uzmite sada tepsiju, podmažite joj dno maslom ili uljem pa stavite red kora, a preko kore razmažite mućenicu. Slažite dok imate materijala. Gornju koru poprskajte komadićima masla. Stavite u rernu koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni i pecite dok se gornja kora ne pozlati.
    Ovo je zaista stari recept za gibanicu, i verovatno nigde više domaćice ne prave same kore za gibanicu. Ipak želeli smo da vam pokažemo kako se to radilo nekad. Ako ste avanturista možete pokušati i ovako da napravite kore. Ako preko ringle električnog štednjaka stavite, na dole okrenut teflonski pleh, a rernu uključite na srednju temperaturu, možete na površini pleha peći kore, kako za gibanicu tako i za rozen

    Нема коментара:

    Постави коментар