Странице

PITE - TESTO ZA PITE








  • 1 kg mekog brašana
  • 2 dl ulja
  • mlaka voda
  • kašičica soli
  •     Brašno stavite na površinu za mešenje. Napravite na sredini gomilice udubljenje u koje ćete staviti kašičicu soli i jedu kašiku ulja. Vodu dodajte postepeno, i umesite čvrsto testo. Podelite na 6 manjih jufki, a svaku posebno namažite sa svih strana uljem. Važno je da jufke dobro nauljite jer će te tako spremljeno testo lako razviti u veoma tanke kore. Potrebno je da jufke u ulju odstoje sat vremena.




               


    Testo se najlakše razvija na pamučnom stoljnjaku, po kom ste posuli malo brašna. Jufku prvo rastanjite oklagijom, trudite se da dobijete sto tanju okruglu palačinku.


    Ostali deo posla morate obaviti rukama. Podvucite dlanove pod testo i lagano ih razdvajajte povlačeći i testo u stranu. Kora se razvlači do ivica stola. Kada sto bude presvučen korom, nožem obrubite koru.


    Nauljite, filujte i smotajte u rolnu. 

    PITE:
    1.GIBANICA NA STARINSKI NAČIN 
    2.SAVIJAČA SA SIROM
    3.ZELJANICA
    4.PITA SA MESOM
    5.ŠUMADIJSKA GIBANICA

    Нема коментара:

    Постави коментар